Συνέντευξη με την ομάδα ‘Street Art Thessaloniki Greece / Tours’ (5 Απριλίου 2018)

1. Ποια είναι η άποψή σας για Street Art;

«Προσωπικά θαυμάζω κάποιες μορφές της τέχνης του δρόμου και θεωρώ πως ομορφαίνει το αστικό τοπίο τις περισσότερες φορές. Κάποιος κάνει Graffiti λόγω της hip hop κουλτούρας, άλλος ζωγραφίζει μια ολόκληρη οικοδομή μέσω κάποιου project. Υπάρχουν ομάδες που γράφουν οπαδικά ή πολιτικά συνθήματα. Κάποιος άλλος κολλάει αυτοκόλλητα. Οι μορφές είναι πολλές, το νόημα όμως ένα. Οι άνθρωποι εκφράζονται με το μέσο αυτό. Μπορεί κάποιοι να βανδαλίζουν τοίχους και μνημεία αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν και τρομεροί καλλιτέχνες του δρόμου και θα έπρεπε να δοθεί χώρος στην κοινωνία για αυτούς τους ανθρώπους και τοίχοι!».

2. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία της πόλης ή της περιοχής που κατοικείτε ή της περιοχής που σας έχουν τραβήξει την προσοχή σας;

«Υπάρχουν παντού γύρω, όπου και αν κοιτάξεις, από το «Καλημέρα σ’ αγαπώ» μέχρι ένα απίστευτο Graffiti κ.ά.».

3. Εάν ναι, ποια σημεία είναι αυτά;

«Διάφορα σε περιοχές που μπορείς να δεις πολλά έργα είναι τα Πανεπιστήμια, Βαλαωρίτου, Λαδάδικα».

4. Αναφέρετε σε κάθε περιήγηση, ενδεχομένως, την ιστορία του Graffiti και πώς τη συνδέετε με το σήμερα (Street Art) π.χ. με συγκεκριμένα έργα;

«Μέσα στο tour θίγονται διάφορα θέματα ένα από αυτά είναι ιστορία του Graffiti. Ξεκινάμε από το πώς ξεκίνησε και φτάνουμε στο σήμερα μέσα από ιστορίες. Επίσης, όταν επισκεπτόμαστε το graffiti store ‘Box Gallery’, βλέπουμε εκεί τα βιβλία της ιστορίας του Graffiti στην Ελλάδα και είναι ορατή η διαφορά. Δε τη συνδέω με συγκεκριμένα έργα αφού δεν υπάρχουν στη διαδρομή που ακολουθούμε graffiti από τη δεκαετία του ‘80».

5. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες έχετε υλοποιήσει μέχρι στιγμής σχετικά με τη Street Art, πότε υλοποιήθηκαν και συνεργατικά με ποιους π.χ. δήμος Θεσσαλονίκης, με τους ίδιους τους καλλιτέχνες;

«Πέρα από τα Street Art tours, έχουμε κάνει διάφορες εκδηλώσεις όπως Graffiti workshops με σχολεία ή πρόσφυγες.Είναι φανταστικό το πόσο θετικά αυτή η μορφή τέχνης εισβάλλει στην ψυχολογία των παιδιών και πως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση των προσφύγων. Πολλές από τις δράσεις μας έγιναν με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΡΣΙΣ».

6. Εάν όχι, προτάθηκε ποτέ η υλοποίηση πρωτοβουλιών, για ποιον λόγo δεν πραγματοποιήθηκαν;

«Ο Δήμος δε βοηθά στην υλοποίηση πρωτοβουλιών μιας και υπάρχει πολλή γραφειοκρατία. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει να πάρουν άδειες για να βάψουν π.χ. κάποιο κτίριο που μπορεί να θεωρούνταν διατηρητέο και να μη μπορούσες να κάνεις μια τοιχογραφία, γιατί ήταν συνεχώς βανδαλισμένο με tags».

7. Γενικότερα, ποια πιστεύετε ότι είναι η συμβολή της Street Art στο πλαίσιο της περιήγησής της;

«Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος έρχεται πιο κοντά στη τέχνη του δρόμου και καταλαβαίνει πως τελικά πρόκειται για μια κουλτούρα και αρχίζει να παρατηρεί τους τοίχους».

8. Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμβολή της Street Art ως προς το χαρακτήρα που προσδίδει σε μια περιοχή/γειτονιά; (ανάπλαση, υποβάθμιση κ.λπ.)

«Πιστεύω πως αν αξιοποιηθεί σωστά η τέχνη του δρόμου μπορεί να αναβαθμίσει ολόκληρες περιοχές. Κάτι που έχει συμβεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Όταν η δημιουργικότητα εισβάλλει στο αστικό τοπίο, η όψη του αλλάζει, το ίδιο η γειτονιά, πολλές φορές και η διάθεση. Η περιοχή αναβαθμίζεται. Αυτό βέβαια είναι σχετικό διότι υπάρχουν και περιοχές με βανδαλισμένους τοίχους που δεν είναι τόσο ωραίο θέαμα για όλους. Έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν κάποιος τοίχος έχει βαφτεί παράνομα ή νόμιμα διότι ο χρόνος στην κάθε περίπτωση είναι διαφορετικός. Όπως και να έχει η γειτονιά αποκτά χαρακτήρα και έκφραση».

 Links

‘Thessaloniki Street Art Greece’

Facebook: https://www.facebook.com/streetartthessaloniki/

Instagram: https://www.instagram.com/streetart.thessalonikigreece/

 

‘Thessaloniki Street Art Tours’

Facebook: https://www.facebook.com/StreetArtThessalonikiTours

Instagram: https://www.instagram.com/streetartthessalonikitours/