1η Εκδήλωση
Κύκλος συζητήσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το ‘Doctoral CMCLUB’ Παντείου Παν/μίου «Ο κύκλος των χαμένων πνευματικών δικαιωμάτων» με Θεματική υποενότητα: «Τέχνες, καλλιτέχνες και εμπειρίες»
Τοποθεσία: Καλλιθέα, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τίτλος: «Η περίπτωση της σύγχρονης μορφής της Ζωγραφικής, της ‘Street Art’, στο κέντρο της Αθήνας | ‘The Street Art Project» & Πνευματικά δικαιώματα υπό αμφισβήτηση: Καλλιτέχνες VS Κράτος / Καλλιτέχνες VS Καλλιτέχνες / Καλλιτέχνες VS Εταιρείες
Εκπρόσωποι: Κωνσταντίνα – Μαρία Κωνσταντίνου
Καλλιτέχνης: ‘Thinker’
Κατά πόσο η Street Art θεωρείται έννομο αγαθό και χρήζει προστασίας νομικής αλλά και πνευματικής; Κατά πόσο η Street Art δεν θεωρείται έγκλημα, δηλ. κατά πόσο συμπεριλαμβάνεται στη λεγόμενη «φθορά ξένης ιδιοκτησίας» πράγματι;
Στην ομιλία αναφέρονται τρόπον τινά και σε σύνθεση και οι τρεις ορισμοί / διαστάσεις, αφού από μόνο του αυτό το γεγονός μας υποδηλώνει πως πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα μίας επαναλαμβανόμενης κοινωνικής συμπεριφοράς.
Μία παρεκκλίνουσα συμπεριφορά ακόμη κι αν έχει παρατηρηθεί σε αυτήν την ίδια, αν η ετικέτα έχει πετύχει, η ετικέτα αυτή δεν συνιστά προϋπόθεση πια και άμεσο συνδετικό κρίκο με το πέρασμα μιας εγκληματικής πράξης.
Ο στιγματισμός ενός ανθρώπου ως ενός ανθρώπου που παρεκκλίνει από τη συνηθισμένη διαδρομή κοινωνικοποίησης και προσαρμογής δεν σημαίνει απαραίτητα και αυτόματα ότι αυτός ο άνθρωπος θα γίνει εγκληματίας ή ότι απαραίτητα χαρακτηρίζεται ως μία ψυχοπαθολογική προσωπικότητα ή ως «αναρχικό στοιχείο».
2η Εκδήλωση
Μoment Creative: «3ο Artist Meeting: Η καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στον δημόσιο χώρο»
Τίτλος: Συζήτηση – παρουσίαση ‘The Street Art Project’
Τοποθεσία: Ακαδημία Πλάτωνος
Εκπρόσωποι: Κωνσταντίνα – Μαρία Κωνσταντίνου
Η δημιουργός και συντονίστρια του Project με τη ροή της συζήτησης, επεκτάθηκε σε πολλά επίκαιρα ζητήματα σχετικά με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στους καλλιτέχνες του δημόσιου χώρου σε καθημερινό επίπεδο, για τους καλλιτέχνες της street art.
Από τον προβληματικό ποινικό νόμο που υφίσταται δυνατότητα να υπάγεται στην περί του νόμου διάταξη «φθοράς ξένης ιδιοκτησίας», αλλά και για το περαστικό κοινό – άτυπη κοινωνική αντίδραση και τα συναισθήματα που προκαλεί το οπτικό στοιχείο που, αρκετές φορές, συγχέεται με την παράνομη διάσταση του Graffiti.
Ως Project έχοντας υλοποιήσει 7 δράσεις πεδίου συνδυαστικά με την παραγωγή τοιχογραφιών, αναφέραμε και τα εμπόδια που συναντήσαμε και σε οργανωτικό επίπεδο, όπως τονίστηκε ιδιαιτέρως στη συζήτηση και οι πιθανότητες χρηματοδότησης ενός project που αφορά τον δημόσιο χώρο.
Ο ορισμός της δημόσιας σφαίρας και η συνεχόμενη ανανοηματοδότηση στη μετανεωτερική εποχή όσον αφορά την έκφραση των ατόμων σε αυτήν, ήταν ένα ζήτημα, εξίσου, που απασχόλησε τους συμμετέχοντες.
Ακόμη, αναφέρθηκε από όλες τις συμμετέχουσες και όλους τους συμμετέχοντες και κυρίως, από τις προσκεκλημένες ομιλήτριες, ο ρόλος που παίζουν οι λέξεις και κατά πόσο οι γνωστικές λειτουργίες σε θέματα αναφοράς όπως π.χ. δημόσια σφαίρα, λειτουργούν ή όχι με προκατάληψη και ειδικότερα στον τομέα της ασφάλειας αυτής.
Σαφώς, τέθηκε και το θέμα της ιστορικής σύνδεσης στο πεδίο της δημόσιας σφαίρας και των ατόμων όταν βλέπουν, διαντιδρούν με εγκαταλειμμένα κτίρια και κτίρια προς κατάρρευση – κατά πόσο μπορεί να τίθεται σε εφαρμογή ο «ανακλώμενος εαυτός» σε σχέση με το συναίσθημα της απώλειας.
Ιδίως, στο πεδίο της street art, τίθεται σε εφαρμογή σε έναν υπερθετικό βαθμό διότι το συστατικό στοιχείο του κινήματος αυτού είναι το εφήμερο.
Συνεπώς, επέρχεται η απώλεια κάθε στιγμή σε κάθε έργο που παράγεται στον δημόσιο χώρο. Ωστόσο, η έκφραση και πόσω μάλλον, η καλλιτεχνική έκφραση, θεωρείται μία ενδιάμεση φάση που προσδίδεται νόημα από και για τον καλλιτέχνη της street art.
Τέλος, η συνάντηση αυτή, μας έφερε σε επαφή με άλλους δημιουργούς από άλλα πεδία πλην παρεμφερή ως προς τις μορφές τέχνης του δρόμου, όπου η συνδιαλλαγή μαζί τους ήταν κάτι παραπάνω από εποικοδομητική σε επίπεδο γνώσεων και αντίληψης.
3η Εκδήλωση: 3o Athens Art Festival
Τίτλος: Παρουσίαση ‘The Street Art Project’ (#SAP) 2018 – 2023 – Σεμινάριο & Παρουσίαση έργων/ βιωμάτων στον δρόμο του ‘Dream Victim’ και της Άννας Δημητρίου
Τοποθεσία: Κεραμεικός, Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
Καλλιτέχνες: Άννα Δημητρίου & ‘Dream Victim’
Το σεμινάριο / Η συζήτηση συνέβαλε:
➢ στην καλύτερη κατανόηση του ‘The Street Art Project’ μέσα από τη μικρή παρουσίασή του,
➢ στην εξοικείωση των πολιτών και καλλιτεχνών με τον όρο της Street Art και τη διαφορά του, τόσο ορολογικά όσο και εννοιολογικά με το Graffiti,
➢ στην αναγνώριση μορφών – τρόπων τέλεσης των έργων σε θεσμικό – νομικό επίπεδο, κοινωνικό, αλλά και ατομικό και στην αλληλόδραση των πολιτών – κοινού χρηστών με εκπροσώπους της Street Art μέσω της οπτικής προβολής της προσωπικότητας και του έργου τους και για ζητήματα που αφορούν την (ανα)διαμόρφωση της πόλης μας.
➢ Τέλος, υπήρξε εξοικείωση του κοινού / καλλιτεχνών με τα παραδοσιακά υλικά της Street Art αλλά και τα πιο εναλλακτικά (διαφορετικές τεχνικές) με παραδείγματα προσέγγισης / βιωμάτων από τους καλλιτέχνες που θα είναι μαζί μας (προβολή portfolio και projects) σε δύσκολες επιφάνειες αλλά και σε εύκολες.
4η Εκδήλωση: Φεστιβάλ "Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών"
Τίτλος: Προβολή βίντεο-χαρτογράφησης των έργων του φεστιβάλ street art στην παρουσίαση του φεστιβάλ για το έτος 2023 κλείνοντας 10 χρόνια 2013 – 2023
Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Αγίου Παύλου, Μεταξουργείο – Σταθμός Λαρίσης
Εκπρόσωποι: Κωνσταντίνα – Μαρία Κωνσταντίνου
Προβολή βίντεο-χαρτογράφησης των έργων του φεστιβάλ street art στην παρουσίαση του φεστιβάλ για το έτος 2023.
Η ψηφιακή και έντυπη χαρτογράφηση των έργων του φεστιβάλ street art για τα 10 χρόνια παρουσίας του στην περιοχή του Μεταξουργείου, πραγματοποιήθηκε από το ‘The Street Art Project’ σε συνεργασία εθελοντική με τον Νίκο Ψαρρό, βιντεογράφο, και την Αθηνά Ριζοπούλου, αρχιτέκτονα και ψηφιακή δημιουργό.
Εδώ ο χάρτης και το βίντεο: https://mikroparisi.eu/street-art-map/
Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο διοργανώνει ετησίως από το 2012 – 2013 μέχρι σήμερα, το “Petit Paris d’ Athènes – το μικρό Παρίσι των Αθηνών” ως πολιτιστικό φεστιβάλ εμπνευσμένο από τη Γαλλία, που μεριμνά για την αισθητική και οπτική αναβάθμιση της περιοχής του Μεταξουργείου της Αθήνας, εκτός από την υπέροχη αντάμωση καλλιτεχνών του δρόμου και επί σκηνής.
Η δημιουργός / συντονίστρια του The Street Art Project και συντονίστρια της εθελοντικής φωτογραφικής ομάδας του φεστιβάλ Κωνσταντίνα Μαρία Κωνσταντίνου σε συνεργασία με τους αξιόλογους εθελοντές Νίκο Ψαρρό (βιντεογράφος – μοντάζ) και Αθηνά Ριζοπούλου (αρχιτέκτων, designer), δημιούργησαν video και έναν ψηφιακό χάρτη με τα έργα της Street Art του φεστιβάλ από το 2013 – 2021.
Ευχαριστούμε πολύ τον Ιδρυτή του Φεστιβάλ, Μουσικό και τιμώμενο πρόσωπο για τη συνεισφορά του στον Πολιτισμό, τον συνθέτη κ. Μάριο Στρόφαλη για την εμπιστοσύνη του.
Από το 2012 – 2013, ο κ. Κώστας Βαλλής και η κα Νικολέτα Διαμαντάκου μεριμνούν από την αρχή μέχρι το τέλος των διαδικασιών και επιμελούνται με πολλή φροντίδα να υποστηριχθεί ότι αυτό είναι Τέχνη, την πραγματοποίηση των τοιχογραφιών του φεστιβάλ.
Σχετικά links:
Street (Mural) Art Map για το φεστιβάλ: https://mikroparisi.eu/street-art-map/
Το Athens Art Network / Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο στα social media:
Facebook: https://tinyurl.com/2s3m3pry
Instagram: https://www.instagram.com/athensartne…
Το Petit Paris D’ Athenes / Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών στα social media:
Facebook: https://tinyurl.com/btun26yb
Instagram: https://www.instagram.com/petit_paris