Το project
Στο “The Street Art Project” (#SAP) είμαστε μία άτυπη εθελοντική ομάδα επιστημόνων που ασχολούμαστε με την έρευνα και τη μελέτη της ‘Street (Mural) Art’ στο σύγχρονο αστικό τοπίο της Αθήνας. Αναλαμβάνουμε δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στο να δώσουμε φωνή στην τέχνη του δρόμου, διαμεσολαβώντας για τη δημιουργία τοιχογραφιών κατά παραγγελία. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, βοηθούμε στη σύνδεση των καλλιτεχνών με τους επίσημους και ανεπίσημους τοπικούς φορείς και στην απενεχοποίηση της Street (Mural) Art, απομακρύνοντάς την από τον χαρακτηρισμό του Graffiti.
Αποστολή
Η αποστολή μας στο The Street Art Project είναι να παίξουμε έναν ουσιαστικό ρόλο στη συγγραφή της ιστορίας του κοινωνικού κινήματος της Street Mural Art. Στοχεύουμε στην αναγνώριση, διάκριση και αποποινικοποίηση αυτής της τέχνης η οποία σε πολλές περιπτώσεις συγχέεται λανθασμένα με το κίνημα Graffiti. Μέσω αυτής της προσπάθειας, επιδιώκουμε τη μείωση της γραφομανίας στο δημόσιο χώρο (δημόσια σχολεία και γειτονιές της πόλης). Επιπλέον, μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η ανάγκη για άμεση διασημότητα των graffiti writers της νεολαίας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η ανάγκη οδηγεί σε παράνομες πράξεις tagging στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ορισμένες άκρως δυσάρεστες περιπτώσεις όπως σε θανατηφόρες ηλεκτροπληξίες. Με δράσεις που προωθούν την τέχνη του δρόμου και την κοινωνική της αξία, προσπαθούμε να δώσουμε νέες ευκαιρίες και προοπτικές στην κοινότητα.
Στόχοι
Να δημιουργήσουμε από ένα Κέντρο Οπτικής Κοινωνιολογίας – Visual Sociology / Παρατηρητήριο Καταγραφής της Street Mural Art – Δημόσιων Τοιχογραφιών σε 6 πόλεις/τόπους της χώρας: Αθήνα, Σύρος, Νάξος, Σάμος, Θεσσαλονίκη, Πάτρα Να πείσουμε κάθε Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία σχετικά με την εισαγωγή του μαθήματος “Δημόσιες Τοιχογραφίες και η Ιστορία της Street Mural Art: Οπτική Κοινωνιολογία” με οπτικοακουστική προσέγγιση και εργαλεία εκμάθησης Να γίνουμε φορέας απασχόλησης – εκμάθησης δημόσιων τοιχογραφιών και δικτύωσης με καλλιτέχνες street artists προς επανένταξη για αποφυλακισμένα παιδιά / νεαρά άτομα από τα καταστήματα κράτησης Κορίνθου ή και Αυλώνα
Οι παλαιοί στόχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε μορφή:
1) περιεχομένου – επιστημονικού κειμένου,
2) παραγωγής φωτογραφικού υλικού,
3) συνεργασίας – διαμεσολάβησης καλλιτεχνών με φορείς / καταστήματα κτλ για παραγωγή με άδεια δημοσίων τοιχογραφιών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τους έχουμε εγκαταλείψει! Το κίνημα της Street Art εκτός από το ότι το διακρίνει το εφήμερο, απαιτεί μία συνεχόμενη εγρήγορση στην ιστορική καταγραφή του: σχηματίζει την πόλη και ανασχηματίζεται και το ίδιο συνεχώς διαγενεακά και παγκόσμια.
Οι νέοι, επιπρόσθετοι, στόχοι και οι υπηρεσίες που παρέχουμε, αφορούν:
- τη διεκδίκηση δικαιωμάτων εκ μέρους των καλλιτεχνών street artists και όχι graffiti artists,
- την αύξηση της συμμετοχής αυτών των καλλιτεχνών σε δημόσιο χώρο και την εργασιακή τους απασχόληση με παραγωγή τοιχογραφιών στην πόλη της Αθήνας και όχι μόνο,
- και με αυτόν τον τρόπο την άμβλυνση των ανισοτήτων και του στίγματος που υπάρχει με την ταύτισή τους με τους graffiti artists.
Όραμα
Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό και ενεργό κόμβο συνάντησης για άτομα, κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες από διάφορους τομείς, με κοινό όραμα τη στήριξη του κοινωνικού κινήματος της Τέχνης της Street Art. Δραστηριοποιούμαστε ως πλατφόρμα που προωθεί την αλληλοϋποστήριξη και παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της, τόσο προληπτικά όσο και νομικά/κοινωνικά. Μέσα από τη δράση μας, αποσκοπούμε στην εξάλειψη κοινωνικών ανισοτήτων στον χώρο της Street Art/ Ζωγραφικής στον δημόσιο χώρο και στην διάκριση της εκφραστικής αξίας της τέχνης απο το Graffiti. Καλούμε όλους όσους μοιράζονται το πάθος μας να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και δημιουργικής κοινότητας.